Wednesday, 31 August 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN KEPADA SEMUA WARGA KUALA MUDA WALAU DI MANA ANDA BERADA.DARI DESA KITA DATANG DISINI TERCORET SEGALA KENANGAN,MARILAH MENGIBAU SEGALA KENANGAN LALU.

Saturday, 9 July 2011

Dr. Asri - Tahniah BERSIH krn bersurai dgn aman. Mengotakan kata!
Ambiga - syabas kepada rakyat Malaysia yang keluar beramai-ramai menyertai perarakan BERSIH.
AJK pemandu BERSIH 2.0, Subramaniam Pillay - pihaknya menganggap ia satu kejayaan besar kerana perjuangan untuk pilihan raya yang bersih dan adil, bukanlah boleh dilakukan dalam perarakan satu hari sahaja.
Sasterawan Negara Datuk A Samad Said (kanan) - berkata jumlah kehadiran yang besar sangat penting kerana ia berlaku walaupun banyak halangan dari pihak berkuasa.
Pak Samad: Agong is expecting our petition, he claimed that the Agong has agreed to receive the petition from Bersih 2.0 delegation today, but the police had stopped them.
"Agong said 'can'. That is why I followed (the delegation) to submit the petition," Samad (right) told the media during a press conference in Kuala Lumpur today.

"I had decided to write a letter to the Agong later to inform him that the Agong's readiness to receive the petition was not properly handled by the police...

Friday, 8 July 2011

Dr Asri ni bedai sapa pulak dah... haha...

aku tak tak pandai mengatur kata-kata, cuma mengambil pandangan orang lain untuk menyatakan, itu yang tersirat dihatiku.

..dari diam diri kita mula simpati..dari memerhati kita mula membenci..kita bukan bodoh sehingga tidak boleh menilai..layan rakyat bagaikan melayan penjenayah..ramai 'atas pagar' mula timbul keyakinan bahawa BN patut berundur dari kerusi kuasa kerana sudah hilang budi dan cara sebagai pemerintah yang terhormat.... DrMAZA.com

aku memerhatikan dari jauh, sedih ternyata di hati, betapa zalimnya pemerintah masa kini. tak tahu lah apa nak jadi di hari hari depan.
sombong
takabur
penipu
putar belit
adakah layak mereka ini menjadi pemimpin ku. 

Thursday, 7 July 2011

Kata bekas PM, Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)

Tindakan keras yang dilakukan oleh kerajaan terhadap Bersih 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil) boleh menjejaskan peluang mereka untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang. Mohamad.

Beliau menambah bahawa pengundi mungkin berpaling menentang Barisan Nasional jika mereka merasakan bahawa kerajaan sedang mencabul hak-hak mereka.


"Apa sahaja yang kerajaan lakukan (sekarang), ia akan dipantulkan pada pilihan raya. Jika mereka (pengundi) merasakan bahawa kerajaan ini menindas, mungkin kerajaan akan kehilangan undi," katanya pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

p/s: Ada orang yang berani akan nyatakan bantahan cara terang-terangan, yang kurang berani akan nyatakan cara sembunyi-sembunyi melalui pangkah di pilihanraya nanti.
Rakyat tidak bodoh, tapi sedang memerhati.

Wednesday, 6 July 2011

Agong tak nak jumpa Ibrahim Kataki ?

Malaysiandigest melaporkan “Perkasa presiden Datuk Ibrahim Ali today cancelled his scheduled meet with the Yang di-Pertuan Agong to submit a letter to seek audience with His Majesty.
According to sources, the meeting was cancelled due to the Istana not allowing the group to meet with him.

p/s : wowww, mana la nak letak muka, dasar muka tempek kulit babi. 
Dasar lidah biawak, lebih biawak daripada biawak, sapa teringin nak jumpa. 
Rakyat patut tahu dan sedar, macam mana lagi nak beritahu supaya mereka faham.


Ulasan ni sekadar nak merehatkan minda.... tak ada kena mengena dengan sesiapa pun..sama ada yang hidup atau yang akan mati......
 


Tuesday, 5 July 2011

Semata-mata kerna terbiasa menjadi 'Pak Turut' @ 'Barua' @ 'Anjing Belaan' @ 'Lembu dicucuk hidung' kepada pemimpin yang korup/pemaksiat, makanya pak imam, pak bilal dengan angkuh, sombong, bongkak dan biadap sanggup mempertahankan ketua mereka. 
Lebih memalukan yang dikatakan perjuang yang nak memartabatkan islam pun, kerana jawatan sanggup bersengtongkol dengan mereka. Tutup mata rapat2.
Tahniah pada pak imam yang sanggup meletak jawatan imam semata-mata maruah diri. sanggupkah kita melihat pak bilal dengan megah mengacu-gacukan kaki ke muka imam, ada yang melihat tergelak2 pulak. eih eihhh murakapnya mereka.
Jelas sekarang yang menipu, yang berbohong, yang mengkhianat, yang berdusta, yang dalam kecelaruan, yang dalam kebinggungan, yang berpangkat tetapi bodoh, bahalol dan tolol.

Bersih 2.0 will hold its rally for electoral reforms in a stadium and not in the streets, the group said today fresh from an audience with the Yang Di-Pertuan Agong in Istana Negara. “We accept the government’s offer to hold the demonstration in a stadium. We will not hold it in the streets,” Bersih 2.0 chief Datuk Ambiga Sreenevasan told reporters today. NO HOLDS BARRED Raja Petra Kamarudin

Datuk: Tan Sri!
Tan Sri: Calm down, Datuk….apa hal bising sangat ni?
Datuk: I have some good news, Tan Sri.
Tan Sri: Ah, what is it this time? Ambiga has migrated and has applied for Australian citizenship? 
Datuk: No lah, Tan Sri. Better than that.
Tan Sri: What can be better than Ambiga leaving Malaysia?
Datuk: The BERSIH march is off…cancelled…batal.
Tan Sri: Hmm…that is certainly good news. How come?
Datuk: Ambiga had an audience with the Agong this afternoon and BERSIH has agreed to cancel the street march and hold a rally in the stadium instead.
Tan Sri: His Majesty agreed to meet Ambiga?
Datuk: Yes.
Tan Sri: So that means His Majesty recognises BERSIH?
Datuk: Looks like it.
Tan Sri: So that means we can’t ban BERSIH then.
Datuk: Why not, Tan Sri?
Tan Sri: Aiyah...if His Majesty had an official meeting with BERSIH this would mean His Majesty recognises BERSIH. 
Datuk: So?
Tan Sri: So it means we can’t ban BERSIH. If not then His Majesty would be guilty of collaborating with an illegal organisation and we would have to arrest His Majesty under the Internal Security Act.
Datuk: Oh…I never thought of that.
Tan Sri: Yes…and that’s why you are a mere Datuk while I am a Tan Sri.
Datuk: That also means we cannot allege that BERSIH is backed by the Communists and Jews. If not then His Majesty would be guilty of working with the Communists and Jews.
Tan Sri: Now you are getting it. So how can that be good news?
Datuk: Didn’t His Majesty think of this? Aiyah…why so stupid?
Tan Sri: Hey, that is seditious. You can’t call the Agong stupid.
Datuk: No, I didn’t mean it like that. I meant it was stupid of us to allow the Agong to meet Ambiga.
Tan Sri: But we dragged the Agong into this. So how can we prevent the Agong from meeting BERSIH?
Datuk: Ia lah. We made a big mistake in issuing that statement from the Agong.
Tan Sri: Hey! Cakap baik sikit!
Datuk: Sorry, I meant we made a big mistake in asking the Agong to issue that statement.
Tan Sri: That’s better. Don’t ever say we issued that statement on behalf of the Agong.
Datuk: Okay lah, but at least the street march is off…now it’s been reduced to just a rally in a stadium.
Tan Sri: How many people do you think will attend the rally?
Datuk: Not sure. Maybe 100,000…could even be 200,000. Now that it is no longer an illegal assembly and there is no danger of arrests many more people may turn out. Those who were initially afraid to turn out may now turn out since it is safe. Mana tahu? Could even be 300,000 people.
Tan Sri: How would 300,000 people park their cars at the stadium?
Datuk: Oh, cannot lah. There is not enough car park space for 300,000 people. They will have to park their cars elsewhere and walk to the stadium…or take public transport.
Tan Sri: So, to get to the stadium, they will have to walk, right?
Datuk: That’s right.
Tan Sri: Which means they will be marching to the stadium instead of marching to the Agong’s palace, right?
Datuk: Yes, that’s right…oh…I see what you mean.
Tan Sri: Yes, that’s what I mean. So the march is still on then. Only now it is a legal march, not an illegal march. And they will march to the stadium instead of to the palace. And we can’t do anything about it because the Agong has agreed to this. We can no longer arrest the marchers.
Datuk: Aiyah! This is a disaster. We got tricked. What to do, Tan Sri?
Tan Sri: What can we do? His Majesty has just given BERSIH legitimacy and it has been agreed that a legal rally can be held in the stadium and because of the huge crowd that may turn out they cannot drive to the stadium but will have to march there dressed in yellow shirts. 
Datuk: Mampus! 
Tan Sri: Yes, mampus. This is even worse. At least if they proceeded with the original plan we can ban BERSIH and declare it a menace to society and a threat to nation security. Now we can’t touch them. We can’t even arrest anyone on 9th July. And because the rally is legal more people will come out. They are not scared any more. And Umno Youth and PERKASA can’t march on the streets in opposition to BERSIH. If they do we will have to arrest them.
Datuk: Alamak. We can’t touch the BERSIH marchers but will have to arrest the Umno Youth and PERKASA marchers. And Khairy already said if BERSIH cancels the street march he is prepared to work with them. So Umno Youth must now support the BERSIH rally at the stadium. 
Tan Sri: Exactly. Now you know why I am a Tan Sri and you are just a Datuk?
Datuk: And that means we can’t also ask the Agong to revoke Ambiga’s citizenship.
Tan Sri: Revoke citizenship for what? For obeying the Agong by cancelling the street march and by holding a rally at the stadium like how Najib asked them to?
Datuk: Somehow I think we have been had…suckered big time.
Tan Sri: Aiyah…please get out of here and leave me alone. I need to draft my resignation letter. 
Datuk: What should I do, Tan Sri?
Tan Sri: I suggest you also go draft your resignation letter. Najib will want both our heads on a silver platter after this.

Monday, 4 July 2011

Setiap kekejaman mempunyai tarikh luputnya – SN A Samad Said

KUALA LUMPUR: Setiap kekejaman (harus) mempunyai tarikh luputnya, kata Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said merujuk nilai demokrasi di negara ini yang kian terhakis lantaran pelakuan polis dan ketakutan pihak tertentu terhadap Himpunan Bersih 2.0.


“Saya khuatir kalau dibiarkan terus, akan menjadi negara polis, katanya lagi ketika berucap pada majlis pelancaran buku kartun Zunar berjudul ‘Even My Pen Has A Stand’ di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor di sini, malam tadi.

Beliau yang lebih mesra dipanggil Pak Samad juga menyelar sikap polis yang tidak membenarkan tunjuk perasaan secara aman, malah menutup pintu rundingan sebaliknya mbuat tangkapan secara leluasa.

“Saya kira, kalau terjadi pertelagahan, saya lebih salahkan polis. Polis tahu beberapa bulan lalu mereka diminta ruang untuk penganjuran demontrasi Bersih, namun mereka sengaja tidak membenarkan,” katanya.

Berucap dengan lilitan tangan warna kuning yang dipakaikan Zunar, beliau juga mengkritik polis kerana ‘mengembalikan’ Ordinan Darurat semata-mata ketakutan pihak tertentu terhadap warna kuning.

“Anehnya, tiba-tiba ditimbulkan isu komunis. Dengan itu, dihidupkan undang-undang lama, boleh ditahan tanpa soal-jawab, ini kekejaman.

“Dalam demokrasi, suara harus dipertimbangkan. Tiba-tiba tidak boleh bercakap. Warna pun takut, tidak mahu berunding, itu sudah membunuh demokrasi namanya,” kata beliau disambut sorakan kira-kira 300 hadirin.

Beliau yang pernah menerajui Kumpulan Berita Harian pada zaman 60-an juga mengecam pengamal media arus perdana masa kini kerana membiarkan diri mereka diperalat semata-mata untuk ‘carma’ iaitu cari makan.

“Saya sudah tidak baca Utusan atau Berita Harian kerana tidak membacanya, sudah apa yang yang ditulis (mereka),” katanya, menyindir kerakusan media arus perdana yang giat menyerang gerakan kebangkitan rakyat.

Meluahkan rasa tidak senang terhadap kekangan pemerintah terhadap seniman yang tidak memihak kepada penguasa, beliau mempersoal sikap segelintir seniman yang membisu tanpa menghirau suasana bobrok di sekeliling mereka.

“Seniman kartunis, sasterawan, dramatis sangat jarang mengambil sikap. Ada antara kita selesa jadi golongan ‘carma’ atau cari makan, sedia untuk tidak bersikap. Inilah sebab segala kemungkaran terus membesar.

“Mujur, masih ada sekelompok seniman yang menyatakan sikap. Yang tahu kuning itu murni dan golongan seniman ini mula diganyang,” katanya, sinis.

Istana Negara mengeluarkan Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai.


Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.



Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

Sebaliknya kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora.

Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara.

Wednesday, 8 June 2011

Persatuan Penduduk Kuala Muda

Kewujudan Persatuan Penduduk adalah hasil daripada perjuangan yang dijalankan oleh Badan Bertindak.
 Proses untuk mengaktifkan persatuan sedang lancar dijalankan. Tunggu masa akan tiba untuk menggerakkan aktiviti persatuan apabila beberapa perkara dapat di selesaikan

Perlantikan Jawatankuasa Masjid-masjid di Negeri Pulau Pinang

Pada kali pertama, kita tidak menyertainya:
Kaedah ini masih baru hendak diperkenalkan, biarlah kepada mereka yang betul-betul berminat menyertainya. Kita bukan tidak berminat, tetapi yang penting tidak berlaku perpecahan dan saling buruk sangka dengan pelbagai tuduhan yang tidak berasas mungkin ditimbulkan.
Dalam proses pemilihan yang baru ini, kita tengok macamana kelancaran perlaksananya.
Ada kemungkinan berlaku perkara-perkara yang tidak diingini:
Bagaimana dengan daftar pemilihan kariah.
Ada kemungkinan berlaku sogokan dari pihak yang betul-betul berminat.
Jadi kita tidak mengambil bahagian bukannya kita menolak.
Loading...